ΚΥΡΙΑΚΗ, 2η ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ
Άγιος Αμβρόσιος
επίσκοπος και διδάσκαλος της Εκκλησίας
Troparion, ton 4: Przez prawdziwość Twych czynów.
Kontakion, ton 3: Bożymi dogmatami błyszcząc, omroczyłeś oszustwo Ariusza, znawco tajemnic i pasterzu Ambroży, cudami zaś mocą Ducha rozliczne cierpienia uleczyłeś, ojcze czcigodny, módl się do Chrystusa Boga o zbawienie dusz naszych.
Κατά Ματθαίο Αγιο Ευαγγέλιο 3,1-12.
Εκείνο τον καιρό, εμφανίστηκε στην έρημο της Ιουδαίας ο Ιωάννης ο Βαπτιστής. Κήρυττε
κι έλεγε: «Μετανοείτε, γιατί έφτασε η βασιλεία του Θεού».
Για τον Ιωάννη είχε προφητέψει ο προφήτης Ησαΐας: Μια φωνή βροντοφωνάζει στην έρημο: ετοιμάστε το δρόμο για τον Κύριο, ισιώστε τα μονοπάτια να περάσει.
Ο Ιωάννης φορούσε ρούχα από τρίχες καμήλας και ζώνη δερμάτινη στη μέση του. Η τροφή του ήταν ακρίδες και μέλι από αγριομέλισσες.
Σ' αυτόν τον άνθρωπο πήγαινε τότε όλος ο κόσμος, από τα Ιεροσόλυμα κι απ' όλη την Ιουδαία, κι απ' όλη την περιοχή του Ιορδάνη.
Έρχονταν και τους βάφτιζε στον Ιορδάνη ποταμό, καθώς ομολογούσαν τις αμαρτίες τους.
Όταν ο Ιωάννης είδε πολλούς Φαρισαίους και Σαδουκαίους να έρχονται για να βαφτιστούν, τους είπε: «Οχιάς γεννήματα, ποιος σας είπε πως έτσι θα ξεφύγετε από την οργή του Θεού, που πλησιάζει;
Αν θέλετε να γλιτώσετε, κάνετε έργα που ταιριάζουν σε όποιον πραγματικά μετανοεί.
Και μην αυταπατάστε λέγοντας, “εμείς καταγόμαστε από τον Αβραάμ”. Να είστε βέβαιοι πως ο Θεός, ακόμη κι απ' αυτές εδώ τις πέτρες μπορεί να κάνει απογόνους του Αβραάμ.
Το τσεκούρι βρίσκεται κιόλας στη ρίζα των δέντρων. Κάθε δέντρο που δε δίνει καλό καρπό θα κοπεί σύρριζα και θα ριχτεί στη φωτιά.
»Εγώ σας βαφτίζω με νερό, και το βάπτισμά μου είναι βάπτισμα μετάνοιας. Αυτός όμως που έρχεται ύστερα από μένα, είναι πιο ισχυρός από μένα, και δεν είμαι άξιος ούτε τα υποδήματά του να κρατήσω. Αυτός θα σας βαφτίσει με Άγιο Πνεύμα και φωτιά.
Κρατάει στο χέρι του το λιχνιστήρι, για να ξεκαθαρίσει το αλώνι του· το σιτάρι θα το συνάξει στην αποθήκη του, μα το άχυρο θα το κατακάψει στη φωτιά που δε σβήνει ποτέ».
Άπλωσέ μου το χέρι σου, ευλογημένε Πρόδρομε!
Στον στέρεο βράχο της πίστης σε σένα, ενίσχυσε το θάρρος μου και αύξησε, Κύριε, τη σοφία, γιατί εσύ είσαι, Πανάγαθε, καταφύγιο και οχύρωμά μου.
Βοήθησέ με να επανέλθω τώρα από την πλάνη μου στον σωστό δρόμο, και άπλωσέ μου το χέρι σου, ευλογημένε Πρόδρομε, σε μένα που συνεχώς είμαι έρμαιο στον ωκεανό των κακών.
Ζω μέσα στην αδιαφορία, και ο πέλεκυς είναι κοντά: βοήθησε, με τη μεσιτεία σου, να ανορθωθώ, Αξιομακάριστε Πρόδρομε, για να μην πεταχτώ, σαν άκαρπο δέντρο, στο άσβεστο πυρ.
Η φοβερή Ημέρα είναι προ των πυλών, και εγώ είμαι φορτωμένος με αφόρητα φορτία: απάλλαξέ με απ’ αυτό το βάρος, με τις πάναγνες ικεσίες σου, εσύ που βάπτισες τον Κύριο.
Μητέρα του Θεού, αναδείχθηκες ο θρόνος του Θεού, στον οποίο κάθισε κατά σάρκα για να ανασηκώσει από την αρχική πτώση τους ανθρώπους, που σε δοξολογούν με ύμνους ευχαριστίας.
Άκουσα, Κύριε, αυτά που κήρυξες, και κυριεύτηκα από δέος· συλλογίστηκα τα έργα σου και έμεινα εκστατικός: δόξα στη δύναμή σου, Κύριε!
Θεράπευσε, σε παρακαλώ, Πρόδρομε, την καρδιά μου, την πληγωμένη από τις επιδρομές των ληστών, με το δραστικό γιατρικό της θεϊκής σου μεσιτείας.
Απόρριψε, Πρόδρομε, την αμαρτία που μένει ακόμα ζωντανή στην ψυχή μου, και βοήθησέ με τώρα να ανορθωθώ, καθώς γλιστράω προς τις ηδονές.
Γίνε για μας ένα λιμάνι, έρμαια καθώς είμαστε στον ωκεανό της ζωής, και μετάτρεψε σε γαλήνη, Τρισευλογημένε, όλη την ταραχή των κυμάτων.
Μη με κρίνεις, σε παρακαλώ, Κύριε, κατά τα έργα μου, αλλά να φανείς επιεικής σε μένα, με τις πρεσβείες της Θεοτόκου και του Βαπτιστή.